Modal Head Logo

Bug melden

Verzamel via dit scherm gemakkelijk informatie bij elkaar om een bug te rapporteren.

Geen bestand geselecteerd

Sleep een bestand hiernaar toe of klik op de knop

Wie zijn wij
Sociale maaltijdservice
Over ons
Stichting Thuisgekookt Team
Hygiënerichtlijnen en sociale omgangsregels
Stichting Thuisgekookt als ANBI
Preventie- en integriteitsbeleid
Help mee
Als thuiskok
Als donateur
Via grote gift
Via nalatenschap
Als collectant
Als gemeente
Als zorg- en welzijnsorganisatie
Als bedrijf
Actueel
Deelverhalen
Deelrecepten
Partners
Contact
Stel je vraag
Veelgestelde vragen
Vacatures
Perspagina
Promotiemateriaal
Social Toolkit
Inloggen
English
Deelverhalen nikki en anouk

Nikki & Anouk

De wekelijkse maaltijden via Stichting Thuisgekookt leverde Nikki (24) niet alleen meer energie, maar ook een gezellige buurvrouw op. Voor haar thuiskok Anouk (27) is het een kleine moeite en een betekenisvolle manier om haar liefde voor koken te delen met haar buurtgenoot. “We zijn met elkaar op deze wereld. Dan moeten we er ook voor elkaar zijn.”

  • Deelverhalen
  • Nikki & Anouk
  • Tessa en Sanne

Minder zorgen

Toen Nikki zich vanwege haar reuma aanmeldde bij Stichting Thuisgekookt, hoopte ze vooral op een beetje minder zorgen rondom de warme maaltijd. “Ik heb vaak te weinig energie om elke dag zelf te koken”, vertelt Nikki. “Via de website van mijn gemeente kwam ik bij Stichting Thuisgekookt terecht. En toen ging het snel: binnen no-time werd ik gekoppeld aan Anouk.”

Vanaf het eerste moment klikte het tussen de twee. “Ik wist niet zo goed wat ik bij het sociale aspect van Stichting Thuisgekookt moest verwachten”, vertelt Nikki, "maar dat ging heel gemakkelijk en vanzelf.” Anouk beaamt dat: “Ik vond de eerste kennismaking zelf ook heel spannend. Wat als het eten mislukt of niet in de smaak valt? We hebben eerst thee gedronken om elkaar te leren kennen en dat was gelijk gezellig.” Iedere week kookt Anouk een smakelijk verse maaltijd voor Nikki, volledig afgestemd op haar FODMAP-dieet*. “Dat dieet maakt het soms ingewikkeld om de juiste recepten te vinden, maar Anouk en ik bedenken samen altijd een passend gerecht”, legt Nikki uit. “Dan appt Anouk op zondagavond: ‘Wat zal ik komende week maken?’ en dan brainstormen we samen even.”

“Nikki appte me laatst dat ze door de maaltijden weer energie heeft voor leuke dingen. Dat maakt het voor mij zo waardevol.”

thuisgekookt-stats-2
Thuiskok Anouk

Naar elkaar omkijken

Voor Anouk voelde het als een natuurlijke stap om zich aan te melden als thuiskok. “Een vriendin kookte al via Stichting Thuisgekookt”, legt ze uit. “Toen dacht ik: waarom ik ook niet? Ik hou van koken en ik vind het belangrijk dat we als maatschappij naar elkaar omkijken. Dit is een hele laagdrempelige manier om dat te doen.”

Elke week staat er een nieuw gerecht op het menu. Anouk houdt ervan te experimenteren met smaken uit Azië of het Midden-Oosten. Nikki geeft haar de vrijheid om dat uit te proberen en geniet enorm van de allesbehalve-Hollandse maaltijden. Anouk: “Soms maak ik extra soep naast de maaltijd die ik wekelijks kook. Dan kan Nikki ook later in de week nog een gezonde maaltijd eten.”

Lichtpuntje in de week

Het contact tussen de twee is warm en vertrouwd. Wanneer Nikki haar maaltijd ophaalt, maken ze altijd even een praatje. “We vragen hoe elkaars week was”, zegt Nikki. “Toen ik laatst ziek was, kookte Anouk zelfs extra maaltijden voor me. Dat was zó lief. Die kleine momenten betekenen veel voor me.”

Voor Anouk geeft het veel voldoening: “Nikki appte me laatst dat ze door de maaltijden weer energie heeft voor leuke dingen. Dat maakt het voor mij zo waardevol.” Ook haar omgeving reageert enthousiast: “Mijn vrienden en familie vinden het echt bij me passen. Laatst deelde ik een filmpje over Stichting Thuisgekookt op Instagram en kreeg ik superveel lieve reacties.”

Ervaar het zelf

Beide vrouwen raden anderen aan om zich aan te melden bij Stichting Thuisgekookt – zowel als kok of als maaltijdontvanger. Nikki: “Ik kan me voorstellen dat je je misschien schaamt of twijfelt om je aan te melden voor hulp, dat had ik ook. Maar geloof me: er staan zoveel mensen voor je klaar die je met liefde willen helpen.” Anouk vult aan: “Gewoon proberen! Je eet en kookt toch zelf ook – waarom dan niet een beetje extra koken voor iemand in je buurt?”

Kun je net zoals Nikki hulp gebruiken bij de warme maaltijd? Meld je dan aan!

* Met het FODMAP-dieet kunnen mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) erachter komen welke voedingsstoffen hun buikklachten veroorzaken. Door tijdelijk bepaalde voedingsstoffen - afgekort tot de verzamelnaam FODMAP’s- niet te eten. Heb je ook een FODMAP-dieet? Onze thuiskoks denken met je mee!

Deelverhalen van gematchte buurtgenoten

Renate & Aat en Diek

Renate & Aat en Diek

Ze wilde heel graag vrijwilligerswerk doen, maar door een fulltime baan, een druk gezin en haar rol als mantelzorger was er gewoonweg geen tijd voor nóg meer ...

Els en Gerda

Els en Gerda

Tijdens de coronacrisis wil Els graag iets voor een ander doen ...

Carla en Sandra

Carla en Sandra

Soms blijft ze tien minuten, soms maakt ze een half uur tijd ...

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier dan alle deelverhalen!

Liever bellen? 085-0608768

Wij zijn van maandag tot vrijdag van 9.00u - 17.00u bereikbaar en helpen graag.

  • Over Stichting Thuisgekookt


  • Aanmelden voor een maaltijd


  • Aanmelden als thuiskok


  • Veelgestelde vragen


  • Contactgegevens


Eten afhalen
Eten bestellen
Thuis uit eten
Tafeltje Dekje
Gezonde avondmaaltijd
Maaltijden aan huis
Maaltijdservice
Wat eten we vandaag gezond
Kant en klare maaltijden
Goedkope maaltijden
Maaltijdbezorging
Weekmenu gezond
Afhaal eten
Gezond avond eten
Gezonde maaltijd
Gezond avondeten
CBF Logo
  • Onze voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Sitemap