Over Thuisgekookt

"Verbinding middels eten, met verstrekkende positieve gevolgen". Dat is het idee achter Stichting Thuisgekookt. Door het maken van 1-op-1 koppelingen tussen buurtgenoten proberen we de wereld een stukje gelukkiger, gezonder en minder eenzaam te maken!

Hoe werkt Thuisgekookt?

Het delen van maaltijden kan eenmalig, af en toe of regelmatig plaatsvinden. Stichting Thuisgekookt gebruikt hiervoor een digitaal platform waar mensen zelfstandig op zoek kunnen naar een thuiskok in de buurt waar eenmalig een maaltijd kan worden afgehaald of die eenmalig een maaltijd thuis bezorgd. Maar we willen graag meer zijn dan een maaltijdservice.

Daarom zetten we ons in om duurzame relaties tussen buurtgenoten te realiseren. Waarbij af en toe, wanneer er hulp nodig is, of op regelmatige basis een maaltijd wordt gedeeld. Dat kan één keer in de week zijn, of op meerdere (vaste) dagen.

Lees hier meer over hoe het werkt.

Voor wie is Thuisgekookt?

Iedereen mag en kan Thuisgekookt zelfstandig gebruiken, graag zelfs. Wij bieden een meer uitgebreide oplossing voor mensen die zich (tijdelijk) in een kwetsbare situatie bevinden. Bijvoorbeeld voor een mevrouw van 92 uit Groningen, die moeite heeft met koken. Haar kinderen hebben haar aangemeld voor Thuisgekookt. Iemand uit haar straat bezorgt nu 1 keer in de week een verse warme maaltijd bij haar thuis en blijft dan gezellig even hangen voor een praatje.

Of voor een meneer van 46 uit Delft, die revalideert van een ongeluk en nu 3 keer per week een maaltijd twee straten verderop gaat afhalen. Zo heeft hij precies het goede ommetje en leert hij zijn buurman steeds beter kennen.

Een uitkomst in de huidige maatschappij waarin het de bedoeling is dat we langer thuis blijven wonen en meer gebruik maken van ons eigen netwerk.

over-ons-1

Eenzaamheid tegengaan met het delen van eten

De medewerkers van Thuisgekookt brengen mensen (in een kwetsbare positie) in contact met een thuiskok dicht bij hen in de buurt. Zo proberen wij iedereen gezonde voeding en sociaal contact voor iedereen bereikbaar te maken. Door middel van zorgvuldige en persoonlijke matchmaking en samenwerking met hulpverlening draagt Thuisgekookt bij aan maatschappelijke effecten zoals:

  • Langer zelfstandig thuis wonen
  • Verminderde belasting van hulpverleners
  • Gezondheidswinst
  • Het uitstellen van zorg
  • Betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap

Samen zorgen voor elkaar

Thuisgekookt zorgt zelf niet voor kwetsbare mensen, maar activeert buurtgenoten om dit wel te doen. Zo werken we aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau basisvoorzieningen zelf organiseren. Daardoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder en duurzamer. En natuurlijk gezelliger.

Op dit moment worden zijn er maar liefst 16.000 thuiskoks bij ons aangesloten en worden er via Thuisgekookt per jaar ruim 100.000 maaltijden gedeeld.

over-ons-3

Is Thuisgekookt in mijn gemeente actief?

Thuisgekookt werkt in 2021 samen met 8 focusgemeenten: Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Nieuwegein, Haarlemmermeer en Delft. Deze gemeenten financieren de uren die nodig zijn voor het maken van de juiste matches en het ontplooien van extra activiteiten om Thuisgekookt in deze gemeenten extra hard te laten groeien.

n alle andere gemeenten van Nederland kan het Thuisgekookt platform gewoon gebruikt worden. Wij geloven in de kracht van delen. Daarom helpen wij door heel Nederland bij het vinden van matches tussen thuiskoks en mensen die op zoek zijn naar een verse warme maaltijd thuisbezorgd, af te halen en/of regelmatige hulp. We sluiten in andere gemeenten echter niet aan bij activiteiten en zijn niet actief bezig om onze zichtbaarheid te vergroten.

Thuisgekookt staat vermeld op meerdere platformen die mensen helpen kiezen

Langer thuis in huis

Langer thuis in huis is er voor iedereen die graag veilig en gezellig in zijn eigen huis wil blijven wonen. Nu en in de toekomst. U vindt hier keuzehulpen, tips en allerlei dingen om te doen, thuis en buiten de deur.

www.alleszelf.nl

Eén platform met steeds meer diensten en oplossingen in heel Nederland. Gemakkelijk vinden en vergelijken voor ouderen, naasten, mantelzorgers én hulpverleners.

e-Boekhouden.nl
Help mij zoeken naar een passende thuiskok