1. Inleiding
1.1 Doel van het beleid
Stichting Thuisgekookt is ontzettend blij met alle medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen die er samen voor zorgen dat een gezonde maaltijd en sociaal contact voor iedereen bereikbaar wordt. De Stichting vindt het belangrijk dat iedereen binnen de organisatie zich goed en veilig voelt. Als (vrijwillige) thuiskok kom je in sommige gevallen bij de Stichting Thuisgekookt aangesloten maaltijdzoekers thuis. Medewerkers spreken zowel maaltijdzoekers als (vrijwillige) thuiskoks regelmatig. Soms zijn deze maaltijdzoekers zowel psychisch als lichamelijk kwetsbaar. Het kan dan even zoeken zijn naar een goede omgangsvorm. Elke maaltijdzoeker en thuiskok is uniek en heeft zo zijn of haar eigen manier van omgaan met anderen. Dit respecteren we, willen we vooral zo houden en niet te veel omgeven met regels. Tegelijkertijd is het nodig om algemene regels te hanteren waar iedereen zich aan dient te houden om misverstanden te voorkomen. We achten het daarom van groot belang dat er door de bij de stichting aangesloten vrijwilligers en medewerkers geen in- of externe integriteitsschending of grensoverschrijdend gedrag wordt begaan. Stichting Thuisgekookt ziet het als haar taak om alle integriteitsschending of grensoverschrijdende gedragingen te voorkomen en stelde daarom dit preventie- en integriteitsbeleidsplan op. Het integriteitsbeleid van Stichting Thuisgekookt heeft als doel het bevorderen van eerlijkheid, transparantie, en ethisch gedrag binnen de organisatie. Het is bedoeld om de integriteit van medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen te waarborgen en te handhaven.
1.2 Toepassingsgebied
Dit, beleid is van toepassing op alle medewerkers, vrijwilligers, bestuursleden, en andere personen die betrokken zijn bij de activiteiten van Stichting Thuisgekookt.
2. Kernprincipes
2.1 Eerlijkheid en transparantie
Stichting Thuisgekookt streeft ernaar om eerlijk en transparant te zijn in al haar activiteiten. Dit omvat het verstrekken van accurate en volledige informatie aan belanghebbenden, zowel intern als extern.
2.2 Conflicten of belangen
Alle betrokkenen moeten elk potentieel belangenconflict melden dat hun vermogen om objectieve beslissingen te nemen ten nadele van de belangen van Stichting Thuisgekookt zou kunnen beïnvloeden.
2.3 Vertrouwelijkheid
Medewerkers en vrijwilligers van Stichting Thuisgekookt moeten vertrouwelijke informatie beschermen en mogen dergelijke informatie niet delen zonder de juiste toestemming.
2.4 Ethisch gedrag
Alle betrokkenen worden verwacht ethisch en integer gedrag te vertonen in hun interacties met anderen, zowel binnen als buiten de organisatie.
3. Gedragsregels
3.1 Acceptatie van geschenken en gunsten
Medewerkers en vrijwilligers mogen geen geschenken, gunsten of voordelen accepteren die hun onafhankelijkheid, objectiviteit of integriteit zouden kunnen aantasten.
3.2 Naleving van wet- en regelgeving
Alle betrokkenen moeten zich houden aan geldende wet- en regelgeving en moeten onmiddellijk eventuele schendingen melden aan het bestuur.
3.3 Meldingsprocedure
Stichting Thuisgekookt heeft Thomas Calis als meldpunt aangesteld waarbij betrokkenen mogelijke schendingen van dit integriteitsbeleid kunnen melden zonder angst voor represailles. Thomas is te bereiken via 06-10103545, graag eerst via een berichtje of voicemail een belafspraak maken.
3.4 Gedragscode (vrijwillige) thuiskoks
Wanneer je als vrijwilliger onderdeel uit wilt maken van Stichting Thuisgekookt vragen wij je voorliggende gedragscode vooraf te accorderen. Hiermee verklaar je dat je de gedragscode kent en te allen tijde volgens de gedragscode zult handelen.
- De (vrijwillige) thuiskok zorgt voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de (kwetsbare) maaltijdzoeker zich veilig en gerespecteerd voelt.
- De (vrijwillige) thuiskok gaat zo om met een (kwetsbare) maaltijdzoeker dat zijn/haar waardigheid niet wordt aangetast.
- Voor de vrijwilliger geldt een geheimhoudingsplicht ten aanzien van vertrouwelijke informatie. Op deze geheimhoudingsplicht wordt een uitzondering gemaakt als de vrijwilliger merkt dat de veiligheid van de maaltijdzoeker in het geding komt.
- In principe komt de vrijwilliger de afspraken die gemaakt zijn met de maaltijdzoeker na, tenzij daarvoor een goede reden is. Mocht er vanwege ziekte of andere omstandigheden geen maaltijd geregeld kunnen worden door de vrijwilliger of iemand in zijn of haar omgeving, dan wordt dit zo spoedig mogelijk aan een van de medewerkers van Stichting Thuisgekookt doorgegeven.
- Bij klachten of schending van bovenstaande gedragsregels kan Stichting Thuisgekookt de gedragscode opzeggen met als gevolg dat de vrijwilliger niet meer wordt ingezet als thuiskok.
3.5 Aannamebeleid vrijwilligers
Er wordt door een van de medewerkers van de stichting een telefonisch kennismakingsgesprek gevoerd met de (kandidaat)vrijwilliger waarbij wordt gevraagd naar de motivatie en waarbij de regels, het hygiëne- en voedselveiligheidsbeleid en de doelstelling van Stichting Thuisgekookt worden toegelicht. Ook wordt er stilgestaan bij de verwachting van beide partijen (maaltijdzoeker en thuiskok) en bij het omgaan met de vertrouwelijkheid, het gedrag en de veiligheid van maaltijdzoekers. De kandidaat dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te kunnen overleggen, dan wel aan te vragen als hij die nog niet heeft. De VOG wordt door Stichting Thuisgekookt vergoed. De kandidaat dient kennis te nemen van de door de vereniging vastgestelde gedragscode en omgangsregels.
3.6 Bespreken dilemma’s
Door medewerkers wordt in de wekelijkse meeting tijd ingeruimd voor het bespreken van lastige casussen. Hierdoor wordt samen gekeken wat er het beste gedaan kan worden als dit nog niet duidelijk is, of geleerd van hoe dit is gegaan als een casus al afgerond is. Op deze manier is er een vast moment om dilemma’s te bespreken. De team lead bespreekt alle casussen voor, kiest de meest relevante uit en zorgt dat hiervan goed geleerd kan worden.
4. Handhaving en Sancties
4.1 Onderzoek
Bij vermoedens van schending van dit beleid zal de vertrouwenspersoon van Stichting Thuisgekookt een onderzoek instellen om de feiten vast te stellen.
4.2 Sancties
Schending van dit integriteitsbeleid kan leiden tot disciplinaire maatregelen, waaronder waarschuwingen, schorsing of beëindiging van de relatie met de organisatie.
5. Periodieke Evaluatie
Dit integriteitsbeleid zal regelmatig worden geëvalueerd en indien nodig worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het effectief blijft in het bevorderen van integriteit binnen Stichting Thuisgekookt.
Door dit integriteitsbeleid te implementeren, toont Stichting Thuisgekookt haar toewijding aan ethisch gedrag en het handhaven van hoge normen van integriteit binnen de organisatie.
6. Aanpassen integriteitsbeleid
Wij behouden ons het recht voor dit integriteitsbeleid aan te passen. Wijzigingen zullen op deze website worden gepubliceerd. Laatste update: 13 december 2023