Bij twijfel doen
Jessica zag Stichting Thuisgekookt een paar keer in een bericht voorbijkomen op Instagram. Aanvankelijk deed ze niets met de oproep om zich aan te melden als thuiskok. Even doorklikken naar de website – twijfel, twijfel – en dan toch weer afsluiten. Ze wilde graag iets concreets betekenen voor een ander, maar heeft ook een druk privéleven met een fulltime baan in het onderwijs. Toch bleef de gedachte om op een laagdrempelige manier vrijwilligerswerk te doen aan haar knagen. Ze hakte de knoop door en gaf zich op: “Ik kook toch altijd te veel, dus hoeveel moeite is het?”
Ze werd al snel gekoppeld aan Yvonne, die sinds het overlijden van haar man niet meer kookt. “Als m’n kinderen langskomen, dan halen we eten af. Bij de dagbesteding eet ik heerlijke soep. Maar koken? Nee, ik kan het helaas niet meer.” Toen iemand haar tipte over Stichting Thuisgekookt, meldde ze zich meteen aan. Tijdens de proefmaaltijd maakten de dames kennis met elkaar en klikte het direct.
“Als je iets wilt doen voor een ander in de buurt, dan is dit echt een mooie manier. Het kost maar een beetje tijd en je krijgt er zoveel voor terug. Het is concreet en dankbaar werk.”
Thuiskok Jessica
Het mes snijdt aan twee kanten
Dat Jessica goed kan koken, is geen geheim, maar toch vond ze het begin best spannend: “Iedereen zegt altijd dat ik goed kan koken, maar ik voelde de druk om het echt goed te doen. Wat als het niet smaakt?” Gelukkig waren die zorgen nergens voor nodig. Yvonne vindt haar gerechten meestal heerlijk, “behalve de bruine bonen, die hoeft ze voorlopig niet meer,” lacht Jessica.
Koken voor een buurtgenoot geeft de Purmerendse thuiskok een goed gevoel. “Yvonne is altijd zo dankbaar en blij met de maaltijden, het geeft me veel voldoening.’’ Daarnaast zorgt het koken bij Jessica ook voor nieuwe inspiratie: “Ik probeer nu vaker iets nieuws, want je wilt niet elke week hetzelfde voorschotelen.”
De maaltijden hangt ze de ene keer vroeg in de ochtend aan de voordeur van Yvonne, voordat ze naar haar werk gaat. Andere keren komt de thuiskok even langs voor een gezellig praatje. “We hebben fijn contact,” zegt Yvonne. “Dan kletsen we over van alles: hoe was de week, hoe was de vakantie? Dat sociale contact is voor mij echt belangrijk, want ik heb niet zoveel mensen om me heen met wie ik contact heb.”
(H)eerlijk
Het contact tussen de twee verloopt soepel via de app. En als iets niet in de smaak valt? Dan zeggen ze het gewoon eerlijk tegen elkaar. Maar meestal is het raak. “Ik ben zelf Indonesisch en Jessica’s man is Surinaams. Soms maakt ze Surinaamse bami of andere gerechten – dat komt dan een beetje in de buurt van de Indonesische keuken. Echt heerlijk!” vertelt Yvonne enthousiast. “En laatst vroeg ik of ze ook eens Hollandse pot wil maken, want daar ben ik ook gek op.”
Aanrader
Jessica raadt vrijwilligerswerk via Stichting Thuisgekookt aan iedereen aan. “Als je iets wilt doen voor een ander in de buurt, dan is dit echt een mooie manier. Het kost maar een beetje tijd en je krijgt er zoveel voor terug. Het is concreet en dankbaar werk.”
En volgens Yvonne? “Gewoon doen! Meld je aan voor hulp bij de maaltijd en probeer het. Het eten is huisgemaakt, vers, lekker – en bovenal: het contact doet écht goed.” Yvonne hoopt dan ook dat hun match nog lang blijft bestaan.