Wat doet een thuiskok?
Een thuiskok kookt vrijwillig, tegen de kostprijs van de ingrediënten een (aantal) keer per week een gezonde avondmaaltijd voor een buurtgenoot voor wie koken lastig is. Bijvoorbeeld omdat ze chronisch ziek zijn, een beperking hebben, zich eenzaam voelen, of omdat ze vanwege een hoge leeftijd of psychische aandoening weinig energie overhouden om te koken.
Een gezellig praatje
Een thuiskok vindt koken leuk, of vindt het niet erg om een portie extra te maken en deze te delen met een buurtgenoot met een kwetsbaarheid. Een thuiskok brengt de maaltijd als iemand niet meer in staat is om deze op te halen en maakt met liefde tijd voor een gezellig praatje. Het contact met een thuiskok is voor veel mensen het hoogtepunt van de week, een echt ‘geluksmomentje’. Door belangeloos te koken voor een buurtgenoot zorgen we samen voor verbonden buurten waarin mensen naar elkaar omkijken.
De voordelen van thuiskok worden
Als thuiskok kun je met weinig inspanning en vanuit je eigen huis het verschil maken. Door een buurtgenoot te helpen voor wie het op tafel zetten van een lekkere, verse maaltijd niet vanzelfsprekend is, draag je bij aan een verbonden samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen. Onderzoek wijst uit dat thuiskoks vaak zelf gezonder gaan eten, meer structuur in hun dag ervaren en koken voor een buurtgenoot als waardevolle tijdsbesteding ervaren. Help je mee?
Wat doet Stichting Thuisgekookt?
Stichting Thuisgekookt bemiddelt tussen vrijwillige thuiskoks en mensen die een sociale maaltijdservice nodig hebben. Als thuiskok kook je vrijwillig en breng je alleen de kosten voor de ingrediënten in rekening. Wanneer je je aanmeldt word je opgenomen in ons bestand van thuiskoks. Komt er een aanmelding binnen van iemand uit jouw buurt? Dan nemen we graag contact met je op. Je beslist pas op het moment zelf of de aanvraag bij je past.
Ik heb een druk bedrijf, maar wilde ook graag wat voor een ander betekenen. Stichting Thuisgekookt stelt me in staat een ander te helpen met iets wat ik toch al doe: elke dag vers koken.
Bart
Thuiskok
Focusgemeenten in 2025
Stichting Thuisgekookt is een landelijke stichting en wij ontvangen dagelijks veel aanmeldingen vanuit heel Nederland. Wij werken elke dag met man en macht om zoveel mogelijk mensen van een duurzame match met een buurtgenoot en daarmee een lekkere, warme maaltijd te voorzien. Met aanmeldingen in onderstaande focusgemeenten nemen we binnen 2 werkdagen contact op voor een intake. Het aantal aanvragen in de afgelopen jaren is dusdanig gestegen, dat we mensen die niet uit de bij ons aangesloten focusgemeenten komen in eerste instantie op een wachtlijst moeten plaatsen. Zodra er ruimte is, pakken we de aanvragen die op de wachtlijst zijn geplaatst zo snel mogelijk op. Aanmeldingen van maaltijdzoekers en thuiskoks vanuit heel Nederland zijn dus van harte welkom, we helpen iedereen, afhankelijk van waar je woont kan het soms iets langer duren.
Thuisgekookt Amstelveen
Thuisgekookt Buren
Thuisgekookt Delft
Thuisgekookt Den Bosch
Thuisgekookt Den Haag
Thuisgekookt Doetinchem
Thuisgekookt Goes
Thuisgekookt Gooise Meren
Thuisgekookt Haarlemmermeer
Thuisgekookt Hilversum
Thuisgekookt Hulst
Thuisgekookt Katwijk
Thuisgekookt Krimpenerwaard
Thuisgekookt Middelburg
Thuisgekookt Nieuwegein
Thuisgekookt Purmerend
Thuisgekookt Utrecht
Thuisgekookt Velsen
Thuisgekookt Vlaardingen
Thuisgekookt Zoetermeer
Als thuiskok draag je bij aan de oplossing van een groot probleem
Stichting Thuisgekookt ziet verschillende (gezondheids)uitdagingen in de Nederlandse samenleving ontstaan en groeien. Eenzaamheid, gezondheidsachterstanden, vergrijzing en een toenemende druk op het zorgnetwerk zorgen voor de noodzaak om meer naar elkaar om te kijken.
Toegang tot gezonde voeding en sociaal contact
Maar liefst 450.000 inwoners hebben geen toegang tot gezonde voeding en/of betekenisvol sociaal contact. Daarnaast ontvangt 15% van de Nederlandse bevolking tijdelijke en 4% permanente ondersteuning van mantelzorgers, vrijwilligers of professionals. Maar liefst 47% van de Nederlandse volwassenen voelt zich eenzaam (Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022).
Het zorgbeleid van de overheid is erop gericht dat ouderen en mensen met een fysieke of mentale kwetsbaarheid in staat moeten worden gesteld om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en te kunnen participeren in de maatschappij. Dat vraagt om formele en informele ondersteuning.
450.000
Inwoners met geen toegang tot gezonde voeding/ betekenisvol sociaal contact
47%
Nederlandse volwassenen die zich eenzaam voelen
Toegankelijke maaltijden
Daarom zorgt Stichting Thuisgekookt voor maaltijden die voor iedereen toegankelijk zijn en bovendien nauw aansluiten op dat wat zij nodig hebben en belangrijk vinden. Heb je speciale dieetwensen? Ben je fysiek of mentaal niet in staat om bij een gezamenlijke maaltijd aan te sluiten? Of is er geen fysieke locatie bij jou in de buurt waar je aan kunt schuiven voor een maaltijd? Stichting Thuisgekookt helpt graag!