“Kook je liever vegetarisch? Laat dan de ham weg en voeg eventueel wat extra kaas toe. Je kunt de witlof ook vervangen door prei!”
Thuiskok Chantal
Ingrediënten Hollandse witlofschotel
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- 1,5 kg witlof
- 200 g geraspte kaas
- 200 g ham, in stukjes
- 100 g roomboter
- 120 g bloem
- 1 l melk
- paneermeel
- zout en peper
Bereidingswijze Hollandse witlofschotel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze gaar in ruim water met een snuf zout.
- Maak nu de saus. Laat daarvoor de boter rustig smelten in een pannetje. Als alle boter gesmolten is spatel je de bloem erdoorheen, laat dit heel even warm worden. Schenk de melk erdoorheen en roer dit met een garde goed door elkaar. Zodra de saus is ingedikt het vuur uitdraaien en stukjes ham en geraspte kaas erdoorheen roeren.
- Als de aardappels bijna klaar zijn zet je nog een pannetje met ruim water op het vuur en breng je dit aan de kook.
- Verwijder de bittere, harde kern en de kontjes van de witlof en snijdt wat overblijft in stukjes. Kook de witlof 5 minuten.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Vet twee ovenschalen in met een beetje boter. Vul ze met een laag aardappelpuree, een laag witlof en dan een laag saus. Strooi daar een laag paneermeel overheen.
- Zet de Hollandse witlofschotel ovenschalen 25 minuten in de oven tot deze goudbruin zijn.