Eenzaamheid | Thuisgekookt werkt voor eenzame ouderen

Welkom bij Stichting Thuisgekookt. Wij koppelen buurtgenoten aan elkaar voor het delen van vers gekookte maaltijden én sociaal contact.

Wil je meteen al gebruik maken van Thuisgekookt tegen eenzaamheid? Dat kan natuurlijk! Vul hier je wensen in of bel ons op 085-0608768 .

Vul hier je wensen inBel ons

Wat Thuisgekookt voor je kan betekenen - samen tegen eenzaamheid

Wij helpen mensen om in contact te komen met een thuiskok bij hen uit de buurt. De thuiskok kookt met veel liefde een bordje extra voor iemand uit de buurt die (tijdelijk) niet voor zichzelf kan of wil koken. Dat levert niet alleen een warme maaltijd op, maar ook gezellig sociaal contact. Dit kan een uitkomst zijn voor eenzame ouderen, mensen in een kwetsbare positie, of mensen die, om wat voor reden dan ook, zich in een sociaal isolement bevinden.

Zo proberen wij gezonde voeding en sociaal contact mogelijk te maken voor iedereen. Voor eenzame ouderen, maar ook voor andere mensen die daar behoefte aan hebben. Zo gaat Stichting Thuisgekookt eenzaamheid onder ouderen en kwetsbare mensen tegen.

Door zorgvuldige en persoonlijke matchmaking en nauwe samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan deze maatschappelijke effecten:

 • Ouderen kunnen langer zelfstandig thuis wonen
 • Thuisgekookt vergroot het sociaal contact van mensen die soms of vaak eenzaam zijn
 • Betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap
 • Verminderen van eenzaamheid
 • Vergroten van de gezondheid
 • Eenzaamheid onder ouderen tegengaan
 • Uitstel van zorg voor ouderen en kwetsbare mensen
 • Hulpverleners worden minder belast

Onze toekomstvisie: “samen met Thuisgekookt terug naar wat vroeger heel normaal was, buurtgenoten die zorgen voor elkaar!”

Samen zorgen voor elkaar!

De medewerkers van Thuisgekookt zorgen zelf niet voor ouderen en kwetsbare mensen, maar activeren buurtgenoten om dit wel te doen. Zo werken we aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau basisvoorzieningen zelf organiseren. Daardoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder, duurzamer, en natuurlijk ook gezelliger. Eenzaamheid wordt zo tegengegaan en tegelijkertijd neemt de gezondheid en het geluk van mensen toe!

Op dit moment worden zijn er maar liefst 16.000 thuiskoks bij ons aangesloten en worden er via Thuisgekookt per jaar ruim 100.000 maaltijden gedeeld. Dat betekent voor een heleboel ouderen een verse warme maaltijd op tafel, en een fijn moment van sociaal contact. Zo zorgt Thuisgekookt ervoor dat eenzaamheid onder ouderen en andere mensen met een kwetsbaarheid verminderd wordt.

over-ons-2

Wij helpen mensen samen te komen | 1-op-1 koppelingen tussen buurtgenoten maken

Via Thuisgekookt kun je maaltijden aan huis laten bezorgen door een vaste thuiskok. Wij koppelen (kwetsbare) mensen aan vaste thuiskoks die een warme maaltijd voor je verzorgen, waardoor je steeds een vertrouwd gezicht treft. Iemand die zorgt voor de maaltijd en die tijd heeft voor een gezellig praatje. Dat is wat ons onderscheid van andere diensten die maaltijden aan huis leveren.

Vind je het fijn als wij je helpen bij het vinden van een thuiskok? Vul hier je wensen in of bel ons op 085-0608768 .

Wil je af en toe een maaltijd afhalen?

Dat kan ook via Thuisgekookt. Hier kun je zelf zoeken naar maaltijden bij jou in de buurt. Iedereen kan gebruik maken van het Thuisgekookt platform. Van jong tot oud, van studenten tot ouderen.

Maaltijden bestellen doe je heel eenvoudig via het bestelformulier op onze website nadat je een maaltijd gevonden hebt die bij je past. Staat er op dit moment geen maaltijd tussen die je graag zou bestellen? Klik dan na het zoeken op de knop ‘bewaar zoekopdracht’ (rechts bovenaan). Je ontvangt dan een e-mail zodra er iets in jouw buurt wordt aangeboden dat binnen jouw zoekopdracht valt.

Heb je nog geen account? Maak dan eerst een account aan, dat maakt zoeken en bestellen extra makkelijk en houdt alle informatie overzichtelijk bij elkaar.

Maak hier heel eenvoudig een account aan. Wil je liever geen account aanmaken? Dat is geen probleem. Je kunt ook bestellen zonder een eigen account.

Dit is hoe het werkt

 • Registreer je als gebruiker via de Thuisgekookt website.
 • We koppelen je aan een (vaste) thuiskok, die je ook met andere (kleine) dingen kan helpen en die met plezier tijd maakt voor een gezellig praatje.
 • Af en toe, of op vaste dag(en) in de week een vers gekookte en warme maaltijd op tafel.
 • De keuzevrijheid om af te halen, óf je maaltijd thuis te laten brengen.
 • Thuisgekookt houdt rekening met jouw smaak, (dieet)wensen, en portiegrootte.
 • Ouderen die wellicht wat minder eten kunnen dat natuurlijk gewoon doorgeven.
 • Ouderen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het aanmelden kunnen ons bellen of e-mailen.
 • Voor vragen kun je altijd bij onze mensen terecht!

Het doel van Stichting Thuisgekookt: buurtgenoten die voor elkaar koken en naar elkaar omkijken. Zo proberen we eenzaamheid tegen te gaan, en eenzame mensen te helpen door middel van een warme verse maaltijd en sociaal contact. Zorg voor elkaar, dan wordt de wereld een stukje mooier!

Eenzame ouderen - laat eenzaamheid tot het verleden behoren

Wat is eenzaamheid bij ouderen?

Meer dan de helft van de mensen in Nederland die ouder zijn dan 75 voelt zich eenzaam of heeft soms last van eenzaamheid. Die eenzaamheid is bijvoorbeeld ontstaan door het overlijden van een partner en/of van vrienden. Of doordat ze niet meer zo mobiel zijn als vroeger en het dus lastiger is om er op uit te trekken. Maar tegelijkertijd wonen we wel steeds langer thuis en leven we langer. Ook wonen kinderen tegenwoordig vaker verder weg dan vroeger.

Eenzaamheid is een gebrek of een gevoel van gemis aan mensen die dichtbij staan en sociale relaties. Mensen kunnen zich eenzaam voelen doordat ze niet veel sociale contacten hebben, of ze kunnen een specifiek soort relatie missen. Bijvoorbeeld een partner, een beste vriend, of fijn contact met de buren. Eenzaamheid betekent voor iedereen iets anders.

Eenzaamheid kan een grote impact op iemands leven hebben

Voor veel mensen is het hebben van fijne sociale contacten een belangrijk onderdeel van hun leven. Voor velen is zelfs het antwoord op de grote levensvragen, of de invulling van hun zingeving, gekoppeld aan menselijke contacten en relaties. Denk maar aan familie, gezinsleven, het krijgen van kinderen, het hebben van een hechte vriendengroep, maar ook het plezier dat mensen kunnen halen uit het lid zijn van een vereniging, zangkoor, of buurtgenootschap.

Eenzaamheid kan daardoor verregaande gevolgen hebben. Ouderen die eenzaam zijn kunnen zich ongelukkig voelen. Stichting Thuisgekookt draagt daarom bij aan het oplossen van eenzaamheid bij ouderen, door buurtgenoten aan elkaar te koppelen voor een warme verse gedeelde maaltijd en sociaal contact.

Thuisgekookt is voor iedereen, maar met name voor mensen die tijdelijk of langdurig in een situatie zitten waarin ze wel wat hulp rondom de warme maaltijd kunnen gebruiken. Of die vanwege onder andere eenzaamheid een behoefte hebben aan fijne gezellige contacten in de buurt.

Mevrouw Bakker van 92 uit Winschoten bijvoorbeeld. Ze heeft moeite heeft met zelfstandig koken, daarom gingen haar kinderen op zoek naar hulp bij de warme maaltijd voor haar. Ze vonden een heleboel websites en kozen uiteindelijk voor Thuisgekookt vanwege het fijne sociale aspect. Een buurvrouw bezorgt nu op een paar vaste dagen in de week een verse warme maaltijd bij haar thuis, en blijft dan altijd even gezellig hangen voor een praatje.

Meneer Polat van 46 uit Utrecht maakt ook gebruik van Thuisgekookt. Hij moest een periode revalideren na een ongeluk en maakte tijdelijk gebruik van het Thuisgekookt platform. Twee keer per week kreeg hij een warme verse maaltijd thuisbezorgd door zijn buurman. Inmiddels zijn ze echte vrienden en drinken ze iedere week koffie.

Een programma waarmee we samen eenzaamheid tegengaan

Wij denken dat eenzaamheid onder ouderen of andere eenzame mensen het beste op lokaal niveau en op een persoonlijke manier aangepakt kan worden. Daarom zetten wij ons in om buurtgenoten aan elkaar te koppelen. Wanneer buren met elkaar een maaltijd delen ontstaat er iets bijzonders. Mensen krijgen niet alleen een verse warme maaltijd op tafel, maar ze leren ook de mensen om zich heen kennen. Ze kijken naar elkaar om, staan voor elkaar klaar, en fleuren elkaars dag op. Mooi, toch?

Vrijwillig koken als thuiskok voor Stichting Thuisgekookt

Wil jij iets betekenen voor ouderen die zich eenzaam voelen en die wel wat hulp bij de warme maaltijd kunnen gebruiken? Meld je dan aan als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt. Jouw hulp is altijd welkom. Een gezonde warme maaltijd, een steuntje in de rug, een onderbreking van de eenzaamheid en een glimlach kunnen voor iemand het verschil maken!

Meld je nu als thuiskok aan!

Koken via Thuisgekookt kan op verschillende manieren. Als thuiskok kun je maaltijden aanbieden op momenten die jou goed uitkomen. Daarnaast kunnen we jou benaderen wanneer iemand bij jou in de buurt hulp zoekt en graag maaltijden van jou zou ontvangen. Per aanvraag bepaal jij of je die buurtgenoot kunt helpen of niet.

Thuisgekookt is een platform voor hobbykoks die tegen kostprijs maaltijden willen delen en graag iets voor een buurtgenoot betekenen. Als je een account aanmaakt als thuiskok zit je nergens aan vast.

Lees hier hoe het werkt om thuiskok te worden.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Wij helpen je op weg, je kunt altijd bij ons terecht met vragen. Veel kook plezier!

Meer weten?

Op de veelgestelde vragen pagina op onze website staat nog veel meer informatie voor thuiskoks. Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Op onze social media kanalen delen we af en toe een ervaring. Zoals deze van thuiskoks Gwenda en Ilse op onze Facebook pagina. Of deze, van aanvrager Damiette. Je kunt ons natuurlijk ook op Instagram volgen. Ook verschijnen we geregeld in het nieuws en in de media.

Wil jij zelf graag gebruik maken van Thuisgekookt?

Dat kan heel eenvoudig! Wij doen het samen. Wij helpen je om online, via onze website, een thuiskok te vinden die past bij jouw wensen. Daarna brengen we je met die buurtgenoot in contact. Zo heb je snel een verse, warme maaltijd thuis op tafel.

Lees hier hoe je eenvoudig en snel een account aanmaakt

Help mij zoeken naar een passende thuiskok