Ingrediënten stamppot boerenkool
- 1 kg kruimige aardappels
- 600 g gesneden boerenkool
- 200 g spekreepjes
- 1 rookworst
- 30 g bloem
- 400 ml runderbouillon
- 100 ml melk
- 80 g roomboter
Bereidingswijze stamppot boerenkool
- Schil de aardappels, breng een grote pan water met een snuf zout aan de kook en voeg de geschilde aardappelen hieraan toe.
- Voeg de gesneden boerenkool toe en laat bovenop de aardappels drijven. Doe de deksel op de pan en kook alles in ongeveer 20 minuten gaar.
- Bak de spekjes in een koekenpan.
- Verwarm de rookworst in een pannetje water, het water mag niet koken.
- Zodra de spekjes gaar zijn, haal je ze uit de pan en maak je in die pan de jus door wat extra roomboter en de bloem toe te voegen. Blijf ongeveer 6 tot 8 minuten op laag vuur roeren om te bloem te laten garen. Zodra de roux gaar is, voeg je al roerend met de garde, de bouillon toe. Laat het even doorkoken tot je een licht gebonden en gladde jus hebt.
- Giet het water af en stamp met een pureestamper de aardappelen en boerenkool fijn.
- Voeg de boter en de melk toe en maak er een smeuïge puree van.
- Breng de stamppot boerenkool op smaak met een beetje peper en zout. Serveer met de worst en de spekjes.